Ju Jitsu Norge logo - JJN, landets ledende stilartsorganisasjon for ju jitsu

 

Sam Melberg - knep og parader til selvforsvar


Jiu-Jitsu boken til Sam Melberg

Sam Melberg døde for få år siden, og jeg hadde selv gleden av å ha flere samtaler med ham om hans tidvis farlige og spennende virke som grenselos under andre verdenskrig. I tillegg var det også interessant og nyttig å høre om hvordan han bygget opp sine institutter og drev kommersielt lenge før det ble vanlig, slik det er i dag.

Håkon Melberg er bror av Sam. I sin bok "Dobbelspill" - en beretning om etteretningsgruppa XU i Østfold, skriver Håkon Melberg:

"En fantasifull form for motstandsarbeid ble satt igang av mesterstuperen og massøren Sam Melberg. Han hadde lært Jiu-jitsu av en japaner, og foreslo nå å opprette en skole for denne idretten. Sam Melberg drev et fysikalsk institutt i Halden, og høsten 1940 tok de første kursene til med ham selv som instruktør. Senere underviste ogs også hans bror, Håkon Melberg, endel. Kursene ble straks populære, og tilgangen på ungdom var stor. Hensikten var å styrke forsvarstanken, og det slo til.
Mange som var med i disse jiu-jitsu-gruppene, ble senere aktivt med i motstandsarbeidet under okkupasjonen. Våren 1942 ble Melberg en tid arrestert som gissel. Det skulle angivelig foreligge bevis for at han "drev å stampet frem hemmelige støttropper."...
...13. oktober 1943 ble Sam Melberg arestert igjen og sendt til Sachsenhausen."

Haakon Melberg (han døde i 1990), var for øvrig en meget spesiell personlighet. Han studerte språk og språkvitenskap ved universitetet i Oslo - han kunne etter sigende 42 språk, og kunne visstnok i tillegg kommunisere i 20 til (!).
Han har gitt ut flere vitenskapelige avhandlinger og fagbøker om språk og historie. Ikke minst er det solide, men nokså omstridte og relativt ukjente verket (951 sider, 2 bind, første gang gitt ut i 1953): "Origin of the Scandinavian Nations and Languages". Det kan virke som om tesene og materialet i dette verket er forsøkt tiet ihjel av nordiske fagmiljøer (historikere, arkeologer, språkforskere etc.).

Tilbake til Sam Melberg:
Bislett Bad er et knutepunkt i norsk budo fra 1950-tallet og fremover. Det var her Melberg drev sitt mest kjente institutt, og det var her norsk judo og norsk karate startet opp i organiserte former. Du kan ellers lese mer om denne perioden i denne boken (klikk her).

Melberg var en allsidig idrettsutøver og instruktør. Han var (som nevnt ovenfor) selv en meget dyktig stuper (han vant to kongepokaler i stup), og underviste bl.a. turnere i Halden rett før andre verdenskrig. I en artikkel i Halden Arbeiderblad fra 9. november 2004 forteller 89-årige Ruth Moe at det var Sam Melberg som lærte henne å slå både hjul og stiften.

Boken har mange artige teknikker (blant annet "lueknep"), og den hører definitivt hjemme i ethvert budo bibliotek! Den øvre av bøkene i venstre kolonne er fra 1947. Den nedre er fra et nytt opplag Melberg trykket i 1992.

bullet ISBN nr.:

 -

bullet Forfatter:

Sam Melberg

bullet Utgitt:

Oslo, 1947 og 1992

bullet Forlag:

Forlagshuset og Eget Forlag

Tilbake til siden: bøker (klikk her)

[Startsiden] [Ju Jitsu] [Selvforsvar] [Voksne] [Barn] [Mosjon/fitness] [Konkurranser] [JJN pensum]
[Ressurser] [Kampkunst] [Kurser] [Seminarer] [Yrkesutøvere] [JJN] [WKF] [Kick] [Kontakt oss] [English]

 

Alle rettigheter ©: Ju Jitsu Norge, Torbjørn Arntsen, 2004 - 2008
Copyright to Ju Jitsu Norge, 2004 - 2008